Jelena Rozga [Biografija]

Authored by mmeBauer

Jelena Rozga, jedna od najvećih glazbenih zvijezda u cijelog regiji, u djetinjstvu je plesala balet. Nakon osnovne, upisuje srednju baletnu školu i počinje plesati u baletu Hrvatskog narodnog kazališta. Nastupala je u Labuđem jezeru, Trnoružici, Orašaru. Baletnu karijeru je napustila kad se ukazala prigoda postati pjevačicom popularnog splitskog sastava Magazin o čemu je još kao mala maštala.

Glazbenu karijeru Jelena je počela 1996. godine, kada je na Dori izvela pjesmu “Aha”, te osvojila drugo mjesto. U istoj godini Jelena je postala pjevačicom sastava Magazin i ostaje u grupi punih deset godina. 2006. godine ostavlja iza sebe ogroman broj mega hitova i izlazi iz Magazina, no i dalje nastavlja suradnju s Tončijem Huljićem. Ubrzo objavljuje samostalni album “Oprosti mala i sina”  2010. godine, kada  po treći puta za redom osvaja Grand prix na ovom najvećem hrvatskom festivalu.

Jedna od prekretnica njene karijere je svakako mega hit “Bižuterija” sa kojom je  započela svoju istoimenu prvu veliku turneju, te postala prva žena koja je, 11.veljače 2011., rasprodala splitsku Spaladium arenu.

Zagrebačka Cibona nekoliko mjeseci poslije samo potvrđuje Jelenin uspjeh. Pod okriljem tih uspješnica 2011. godine izdala je i svoj drugi samostalni album “Bižuterija” koji je u samo mjesec dana prodan u više od 15 000 primjeraka te je Jelena za njega osvojila “Zlatnu ploču”. Te iste godine nominirana je za nagradu “Porin” koju i dobiva i to u kategoriji za Hit godine za pjesmu “Bižuterija”.

Godine 2011. nastupa na Splitskom festivalu sa skladbom “Razmažena” koja je po glasovima gledatelja osvojila prvo mjesto te Jeleni Rozgi osigurala još jedan Grand prix.

Krajem 2011. izdaje svoj prvi dvostruki “Best of Jelena Rozga” gdje se nalaze najveći hitovi njezine samostalne karijere, ali i hitovi dok je pjevala u Magazinu (1996. - 2006.).

Nastupa na Splitskom festivalu i 2012. godine sa skladbom “Solo igračica”, u isto vrijeme objavljuje pjesmu “Dobitna kombinacija” te prva u Hrvatskoj i susjednim zemljama snima spot u kojem je spojila svoje dvije uspješnice - Solo Igračica i Dobitna Kombinacija. Zatim izdaje pjesmu “Nirvana” koja u rekordnom roku postaje veliki hit u cijelog regiji, a krajem 2013 izdaje prekrasnu baladu “Cirkus”. Tijekom ožujka 2014. snimila je pjesmu “Okus mentola” koja je također postala hit. Snimila je i soundtrack za novu seriju Nove TV Kud puklo da puklo  “Odo’ ja”.

Krajem 2014 objavljen je singl “Tsunami”, u vrlo kratkom roku postaje hit. U prva 24h pogledan je 400 000 puta što je rekordan broj za ovu pjevačicu, a dosada je skupio vise od 22 milijuna pregleda.

Tsunami je poharao, a nakon toga je poharala i “Kraljica”, hit ljeta 2015. Tu godinu je obilježila i Jelenina suradnja sa gigantom kozmetike L’Orealom za koje je Jelena snimila u Pragu reklamu za nijansu plave kose koja se emitira u više od 10 zemalja. Jelena je ušla čvrstim koracima u svijet biznisa. Sa nestrpljenjem očekujemo nove projekte ove karizmatične pjevačice.

Jelena, nekada krhka balerina, postala je simbol pozitivne energije i elegancije kojom je očarala populaciju cijelog Balkana ali i šire.